Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Υπηρεσίες Υγείας & Ευεξίας

Η Ιστορία της Fascia

Για πολλά χρόνια ο επιστημονικός κόσμος αγνοούσε τον ιστό της Fascia (Φάσια), γιατί θεωρούσε oτι είναι ένα αδρανές περίβλημα χωρίς ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Η αντίληψη που επικρατούσε είναι ότι το σώμα αποτελείται από οστά, μύες και όργανα που με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους για να είμαστε λειτουργικοί.

Οι ανατόμοι, για πολλά χρονιά, αφαιρούσαν τον λευκό αυτό ιστό που περιέβαλε τους μύες για να μελετήσουν το μυοσκελετικό σύστημα. Η ανατομία ακόμα και σήμερα αναλύει το μυοσκελετικό σύστημα. Απομονώνει τον κάθε μυ (τοπογραφία, έκφυση – κατάφυση). Ο ιστός της Fascia (φάσια) αναφέρεται μόνο σε σημεία, όπου είναι ιδιαίτερα πυκνός π.χ θωρακοοσφυϊκή περιτονία, λαγονοκνημιαία ταινία.

Andrew Taylor Still πατέρας της οστεοπαθητικής

Σχεδόν έναν αιώνα πριν (τέλη του 1800), θεωρούσε τον ιστό της Φάσια – Fascia τον πιο σημαντικό στο σώμα.
Επειδή, συνδέεται στενά  και επηρεάζει άμεσα τη δομή, την λειτουργιά, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και τον μεταβολισμό.
Δεν υπήρχαν όμως την εποχή εκείνη επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν την θεώρηση του.

Το σύγχρονο ενδιαφέρον

Τα τελευταία 30 χρόνια ο επιστημονικός κόσμος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του πάνω στον ιστό της Fascia (Φάσια). Η γνώση και οι ανακαλύψεις όσον αφορά την λειτουργία, την φυσιολογία και τα χαρακτηριστικά αυτού του ιστού. Έχουν αλλάξει δραματικά την οπτική μας για την ανατομία του σώματος και την εμβιομηχανική. Η  νέα κατανόηση οδηγεί σε μια θεμελιώδη αλλαγή στην προσέγγιση της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος τόσο στην κίνηση όσο και στην θεραπεία.

Σήμερα λαμπροί επιστήμονες όπως ο Donald Ingber (MD.Phd, Harvard University), o Robert Schleip(MA, Phd), Dr Helene  Langevin (MD, Endocrinologist-Neurologist, Universtity Vermont College of Medicine) έχουν επίγνωση της εκπληκτικής σύνδεσης  μεταξύ της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας των μαλακών ιστών στο σώμα, που έχουν ως κοινό παρανομαστή τον ιστό της Fascia (φασια) .

Ο Ιταλός φυσικοθεραπευτής Luigi Stecco και οι συνεχιστές του έργου του Carla και Antonio Stecco (MD) με την εργασία τους πάνω σε παρασκευάσματα. Έχουν κάνει σπουδαίες ανακαλύψεις που δείχνουν.  Όταν εφαρμόζεται μεγάλο μηχανικό φορτίο πάνω στον ιστό ή όταν ο ιστός είναι ερεθισμένος ή σε ακινησία,  οι ίνες του κολλαγόνου φλεγμαίνουν. Αποδιοργανώνονται και καταλήγουν σε αυτό που ονομάζεται σκλήρυνση, πάχυνση ή ίνωση του ιστού και δημιουργία συμφύσεων. Οι ινώσεις και οι συμφύσεις προκαλούν δυσλειτουργία στην κίνηση των αρθρώσεων, στην λειτουργιά των μυών αλλά και στην ιδιοδεκτικότητα.

Ο Tom Mayers (Anatomy Trains). Έχει  δείξει πως οι τοπικές συμφύσεις, οι ινώσεις, οι ουλές και οι περιορισμοί  στον ιστό της Fascia (Φάσια), επηρεάζουν την φυσιολογική κίνηση με προσαρμογές σε ολόκληρο το σώμα.

Ο ιστός που βρίσκεται παντού

Η μοντέρνα τεχνολογία αποκαλύπτει πως ο ιστός της Fascia (Φάσια) βρίσκεται παντού. Είναι ο συνδετικός ιστός που ενώνει όλα τα μέρη του σώματος μας. Από την επιφάνεια (δέρμα) προς το βάθος (κυτταρική δομή). Είναι το μεγαλύτερο όργανο αίσθησης στο ανθρώπινο σώμα.

(Σύνθεση και Μετάφραση από την Αγγλική Αθηνά Βιτώρη)

Για να μάθετε περισσότερα για την Φάσια, εγγραφείτε στο Newsletter της Kenexe, για όλα νέα γύρω από την Φάσια ακολουθήστε μας στα Social Media.
Facebook: www.facebook.com/kenexe.gr
Instagram: www.instagram.com/kenexe.gr
You Tube: https://bit.ly/2RecAw0

Για την αποτελεσματική εκγύμναση της Φάσια (Fascia) και του συνολικότερου περιτοναϊκού συστήματος -περιτονία. Παρακολουθείστε Σεμινάρια γύρω από το Fascial Fitness by Blackroll. Διοργανώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στο κέντρο KENEXE – Gnosis & Exelixis με την επιμέλεια της Αθηνάς Βιτώρη.

Στα Σεμινάρια της KENEXE εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα φυσικά και τεχνολογικά μέσα της εποχής. Για να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση στους επαγγελματίες Γυμναστές, Φυσικοθεραπευτές, Προπονητές, Χειροπράκτες, Οστεοπαθητικούς, Manual therapists, Δασκάλους πολεμικών τεχνών, Εκπαιδευτές, Pilates Instructors, Yoga Instructors, Gyrotonic, Bodybliss, Θεραπευτές Rolfing κ.ά. που εστιάζουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη και την καινοτομία.

logo_kenexe_black