Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Υπηρεσίες Υγείας & Ευεξίας

Σε τι ωφελεί η εκγύμναση της Φάσια (Fascia)

Η γνώση των ιδιοτήτων του συνδετικού ιστού της Φάσια (Fascia) Fascia αλλάζει τον τρόπο που οι επαγγελματίες της άσκησης και της θεραπείας προσεγγίζουν το σώμα. Μέχρι πολύ πρόσφατα οι προπονητές και οι γυμναστές αναφερόντουσαν στην μυϊκή ενδυνάμωση, στο καρδιαναπνευστικό σύστημα και στον νευρομυϊκό συντονισμό.

Σήμερα αρχίζει να γίνεται κατανοητό το όφελος της προπόνησης του συστήματος της Φάσια. Γιατί δημιουργεί ένα ελαστικό σώμα, αυξάνει την αντοχή και προλαμβάνει τους τραυματισμούς.

Φάσια, Fascia, Εκγύμναση

Επαγγελματίες και αθλούμενοι έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις

Οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και οι απλά αθλούμενοι εφόσον εισάγουν τη νέα γνώση στο σύστημα της Φάσια στην προπόνηση τους θα έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις. Θα αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση και δύναμη κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Το σώμα τους θα ανταποκρίνεται πολύ πιο γρήγορα στις απαιτήσεις του εκάστοτε προγράμματος γυμναστικής η αθλήματος.

Η αύξηση της ελαστικότητας και της ευλυγισίας αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Η αίσθηση του σώματος, γίνεται ανάλαφρη. Καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια για να εκτελέσουμε το πρόγραμμα μας.

Καθώς κτίζεται η ελαστικότητα του σώματος μας, μέσα από τις ειδικές ασκήσεις, αλλάζει και ο τρόπος που το αντιλαμβανόμαστε.

Το σώμα μας γίνεται όλο και πιο έξυπνο και ανθεκτικό μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ενός τραυματισμού

Οι επαγγελματίες του χώρου της εκγύμνασης παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και ανέπτυσσαν εμπειρικά κάποιες από τις ιδιότητες του συστήματος της Φάσια (Yoga, Pilates, Προπονητές στίβου, Πολεμικές τέχνες).

Δεν είχαν όμως ένα επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο για να προσεγγίσουν το σύνολο των ιδιοτήτων του ιστού της Φάσια, ώστε να αναφερθούν σε κάθε μια από αυτές ξεχωριστά να την προπονήσουν και να την αναπτύξουν.

Σήμερα η έρευνα πάνω στον ιστό της Φάσια μας επιβεβαιώνει ότι η Φάσια μπορεί να προπονηθεί με στοχευμένες ασκήσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι εντυπωσιακές προσαρμογές που θα εκπλήξουν όχι μόνο τους επαγγελματίες της κίνησης αλλά και όλους τους αθλούμενους τους.

Αυτή η νέα αντίληψη της άσκησης της Φάσια. Ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και δίνει την δυνατότητα στους επαγγελματίες του χώρου της άσκησης. Μπορούν να προσαρμόσουν όσα ήδη γνωρίζουν. Να τα συνδέσουν με έναν ολοκληρωμένο και πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Η εμπειρία άσκησης και θεραπείας της Φάσια (Fascia)

Η εμπειρία της άσκησης και της θεραπείας της Φάσια (Fascia), γίνεται ένα ταξίδι στο σώμα του ατόμου. Με απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης. Τόσο για τους ίδιους τους επαγγελματίες όσο και για όλους τους ασκούμενους τους.

Το σύστημα της Φάσια αγγίζει και είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των υπολοίπων συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος. Η πλήρης κατανόηση του είναι το μεγαλύτερο πρώτο όφελος.

Η αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το κάθε ένα από αυτά τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, θα επηρεάσει το σύνολο του. Είναι η πληροφορία που έλειπε. Που σήμερα όμως υπάρχει ενώνοντας και δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο αντίληψης του σώματος.

Η άσκηση αναφέρεται κυρίως στο μυοπεριτοναϊκό σύστημα. Αυτό θέλουμε να επηρεάσουμε εισάγοντας τα νέα εργαλεία προσέγγισης που μας προσφέρει η κατανόηση των ιδιοτήτων και των λειτουργιών του ιστού της Φάσια. Στην παραγωγή της κίνησης, της δύναμης, της ελαστικότητας και της νευρολογικής ισορροπίας.

Ένα εύπλαστο, ελαστικό, δυνατό και προσαρμόσιμο σώμα δημιουργεί τις συνθήκες για να μπορούμε να κινούμαστε αποτελεσματικά. Να έχουμε καλύτερες επιδόσεις. Το σώμα μας να παραμένει πάντα νεανικό ανεξάρτητα από την βιολογική του ηλικία.

* Η Φάσια (Fascia) είναι ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου το οποίο διαπερνά το σύνολο του σώματος. Συνδέει και διαχωρίζει τις διάφορες δομές και όργανα. Περιβάλλει και διαχωρίζει τους μύες τα μυϊκά δεμάτια, τα μυϊκά ινίδια, ομάδες μυών, αγγεία και νεύρα.

Η Φάσια (Fascia) δεν είναι ένας ιστός αλλά ένα σύστημα ιστού. Όπως το νευρικό σύστημα που συνδέει όλα τα μέρη του σώματος. Σήμερα το σύστημα αυτό θεωρείται ως ένα αυτόνομο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Με καθοριστικό ρόλο τόσο στην κίνηση όσο και στην γενική υγεία.

Πηγές:

Joanne Avison “Yoga: Fascia, Anatomy and Movement” έκδοση 2015.
Μετάφραση Σοφία Λαζαρίδου, Επιμέλεια Αθηνά Βιτώρη

Παραπομπές:
www.joanneavison.com
www.athinavitori.gr
www.kenexe.gr

Για να μάθετε περισσότερα για την Φάσια. Εγγραφείτε στο Newsletter της Kenexe, για όλα νέα γύρω από την Φάσια. Ακολουθήστε μας στα Social Media.
Facebook: www.facebook.com/kenexe.gr
Instagram: www.instagram.com/kenexe.gr
You Tube: https://bit.ly/2RecAw0

Για την αποτελεσματική εκγύμναση της Φάσια (Fascia) και του συνολικότερου περιτοναϊκού συστήματος -περιτονία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα Σεμινάρια γύρω από το Fascial Fitness. Διοργανώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στο κέντρο KENEXE – Gnosis & Exelixis με την επιμέλεια της Αθηνάς Βιτώρη.

Στα Σεμινάρια της KENEXE εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα φυσικά και τεχνολογικά μέσα της εποχής. Μεταλαμπαδεύουμε την γνώση στους επαγγελματίες Γυμναστές, Φυσικοθεραπευτές, Προπονητές, Χειροπράκτες, Οστεοπαθητικούς, Manual therapists, Δασκάλους πολεμικών τεχνών, Εκπαιδευτές, Pilates Instructors, Yoga Instructors, Gyrotonic, Bodybliss, Θεραπευτές Rolfing κ.ά. που εστιάζουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη και την καινοτομία.

logo_kenexe_black