Η Φάσια είναι ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου. Διαπερνά το σύνολο του σώματος, συνδέει και διαχωρίζει τις διάφορες δομές και όργανα. Περιβάλλει και διαχωρίζει τους μύες τα μυϊκά δεμάτια, τα μυϊκά ινίδια, ομάδες μυών, αγγεία και νεύρα. Δεν είναι ένας ιστός αλλά ένα σύστημα ιστού όπως το νευρικό σύστημα που συνδέει όλα τα μέρη του σώματος. Σήμερα το σύστημα αυτό θεωρείται ως ένα αυτόνομο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στην κίνηση όσο και στην γενική υγεία.
Πολύ πρόσφατα ξεκαθάρισε και διαφοροποιήθηκε περισσότερο η σημασία της Φάσια.
Σαν «Fascia» ονομάζουμε ένα συγκεκριμένο (και ποικίλο) είδος συνδετικού ιστού. Είναι αντικείμενο έρευνας η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, όσον αφορά το εύρος, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Fascia είναι «οι ενδιάμεσες στρώσεις», οι οποίες συνήθως αφαιρούνταν στην παραδοσιακή ανατομική επιστήμη. Θεωρούνταν σαν ένα είδος αδρανούς «περιτυλίγματος» που αφαιρείται για να φανούν τα πιο σημαντικά στοιχεία, δηλαδή οι μύες, οι αρθρώσεις, τα οστά και τα υλικά του μυοσκελετικού συστήματος.
” H Fascia θα μπορούσε να περιγραφεί ως η δομή της μορφής μας “
Συνδέει κυριολεκτικά όλα τα μέρη μας μεταξύ τους. Από το μικρότερο επίπεδο λεπτομέρειας μέσα μας, μεταξύ των κυττάρων, μέχρι την εξώτερη στρώση της επιδερμίδας που μας «τυλίγει».
Σε μερικά σημεία είναι τόσο λεπτή που δεν διακρίνεται με γυμνό μάτι. Ενώ σε άλλα σχηματίζει παχιές στρώσεις σαν «σεντόνια» που συνθέτουν μια ξεχωριστή ενότητα με συγκεκριμένο όνομα, όπως η θωρακοοσφυϊκή περιτονία, η οποία στηρίζει το κάτω και μεσαίο μέρος της πλάτης.
Σε μερικές ανατομικές εικόνες του σώματος απεικονίζεται με λευκό χρώμα πλάι στους κόκκινους μυς. Αυτό που είναι συνήθως λιγότερο ορατό είναι ότι διαπλέκεται και στο εσωτερικό των μυών και σχηματίζει τις στρώσεις της ανάμεσά τους. Δεν διαχωρίζεται από τους τένοντες και τους συνδέσμους αλλά αποτελεί τη συνέχειά τους, και όχι μόνο.

Η Fascia αποτελείται ουσιαστικά από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.
Σχηματίζει κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ένα πλέγμα. Περιβάλλει τα πάντα, συνδέει τα πάντα, αλλά και όλως παραδόξως αποσυνδέει τα πάντα. Με άλλα λόγια, διαχωρίζει τα μέρη του σώματος μεταξύ τους, αφού όλα είναι τυλιγμένα μέσα σε αυτήν.
Επίσης, συγκρατεί το εξωκυτταρικό πλέγμα, δηλαδή την υγρή περιοχή που περιέχει τα κύτταρα από τα οποία αποτελούνται τα όργανα και τα μέρη του σώματος. Η Fascia τα περικλείει όλα αυτά. Καθώς και τα σωματικά «κολλοειδή και γαλακτώματα» σε όλη την ποικιλία με την οποία εκδηλώνονται ως ο βασικός ιστός ολόκληρης της δομής μας, ή αλλιώς η ανθρώπινη αρχιτεκτονική.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Fascia είναι «οι ενδιάμεσες στρώσεις», οι οποίες συνήθως αφαιρούνταν στην παραδοσιακή ανατομική επιστήμη. Θεωρούνταν σαν ένα είδος αδρανούς «περιτυλίγματος» που αφαιρείται για να φανούν τα πιο σημαντικά στοιχεία, δηλαδή οι μύες, οι αρθρώσεις, τα οστά και τα υλικά του μυοσκελετικού συστήματος.
Η Fascia περιβάλλει κάθε όργανο

Περιέχεται στο υλικό που συνθέτει τα αγγεία μας (το σκληρό υλικό των νευρικών αγγείων, τον υμένα των αιμοφόρων αγγείων) και τα διατηρεί στη θέση τους. Καλύπτει και το πιο λεπτό μυοϊνίδιο. Κάθε ίνα μιας δέσμης και ολόκληρη τη δομή ενός μυ, καθώς και τις ομάδες μυών.
Σχηματίζει την πίσω πλευρά του δέρματος, τη μαλακή γλιστερή στρώση ανάμεσα στο δέρμα και τις υποδόριες στρώσεις. Διαμορφώνει την αρχιτεκτονική.
Η Fascia θεωρείται πλέον κάθε άλλο παρά ένα αδρανές υλικό συσκευασίας ή απλώς μια διακριτή μονάδα, όπως η θωρακοοσφυϊκή περιτονία ή άλλα ξεχωριστά μέρη των πυκνών περιτοναϊκών ινών που βρίσκονται μέσα στο σώμα.
Η Fascia καταλαμβάνει επίσης τον εξαιρετικά περίπλοκο «ενδιάμεσο» χώρο. Σχηματίζει ένα ενιαίο δίκτυο τάσεων που εκτείνεται σε όλες τις διαστάσεις του σώματος. Τα όργανα, τα αγγεία, οι μύες και τα οστά περιέχονται μέσα σε αυτό.
Η Fascia θα μπορούσε να περιγραφεί ως ο κοινός παρονομαστής της ενοποιημένης μορφής μας. της καρδιάς, των πνευμόνων, των σπλάχνων, του εγκεφάλου και των αισθητήριων οργάνων, ουσιαστικά της συνολικής μορφής του σώματός μας.
Αν αφαιρούσαμε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μας εκτός από τη Fascia, θα εξακολουθούσαμε να έχουμε μια αναγνωρίσιμη μορφή με την Fascia να σχηματίζει ένα «φάντασμα» γύρω από ολόκληρο το σώμα στην πλήρη λεπτομέρεια και πληρότητά του.

Οι μελέτες της Φάσια πυροδοτούν νέα ερωτήματα. Μεταμορφώνουν τις βάσεις στις οποίες στηρίζονται οι κλασικές θεωρίες της ανατομίας, της φυσιολογίας και της εμβιομηχανικής, του ανθρωπίνου σώματος.
Πηγές:
Joanne Avison “Yoga: Fascia, Anatomy and Movement” έκδοση 2015.
Μετάφραση Σοφία Λαζαρίδου, Επιμέλεια Αθηνά Βιτώρη
Παραπομπές:
www.joanneavison.com
www.athinavitori.gr
www.kenexe.gr
Για να μάθετε περισσότερα για την Φάσια, εγγραφείτε στο Newsletter της Kenexe, για όλα νέα γύρω από την Φάσια ακολουθήστε μας στα Social Media.
Facebook: www.facebook.com/kenexe.gr
Instagram: www.instagram.com/kenexe.gr
You Tube: https://bit.ly/2RecAw0
Για την αποτελεσματική εκγύμναση της Φάσια (Fascia) και του συνολικότερου περιτοναϊκού συστήματος -περιτονία-, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα από τα Σεμινάρια γύρω από το Fascial Fitness by Blackroll, που διοργανώνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα στο κέντρο KENEXE – Gnosis & Exelixis με την επιμέλεια της Αθηνάς Βιτώρη.
Στα Σεμινάρια της KENEXE εφαρμόζουμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα φυσικά και τεχνολογικά μέσα της εποχής, για να μεταλαμπαδεύσουμε την γνώση στους επαγγελματίες Γυμναστές, Φυσικοθεραπευτές, Προπονητές, Χειροπράκτες, Οστεοπαθητικούς, Manual therapists, Δασκάλους πολεμικών τεχνών, Εκπαιδευτές, Pilates Instructors, Yoga Instructors, Gyrotonic, Bodybliss, Θεραπευτές Rolfing κ.ά. που εστιάζουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη και την καινοτομία.