Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Υπηρεσίες Υγείας & Ευεξίας

H Χρήση της τεχνικής MSTR σε ουλές καισαρικής τομής

Η συχνότητα των καισαρικών τομών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το 2017 τα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα έφτασαν το 56,8% με επιτρεπτό όριο το 15%. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Έλενα το ποσοστό των γυναικών που γέννησαν με καισαρική ήταν 63,3%, ενώ στα ιδιωτικά Νοσοκομεία το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%.

Η παραπάνω διαπίστωση κάνει πολύ ξεκάθαρη την ανάγκη που υπάρχει για αποκατάσταση μετά από ένα τόσο σοβαρό χειρουργείο για τις Ελληνίδες μητέρες. Πέρα από τους ψυχολογικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την συνολική συμπεριφορά της νέας μητέρας και της σχέσης της με το νεογνό υπάρχουν και σοβαροί σωματικοί παράγοντες, κάτι στο οποίο η ιατρική κοινότητα δεν αναφέρεται καθόλου. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που δεν συμβουλεύουν τις νέες μητέρες για την ανάγκη αποκατάστασης μετά την υποβολή τους σε καισαρική τομή.

Οι επιπτώσεις μεταχειρουργικών ουλών στο ανθρώπινο σώμα δεν πρέπει να υποτιμούνται. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, αν δεν αντιμετωπιστεί ο ουλώδης ιστός, μπορεί να εμποδίσει ή να αποτρέψει μια επιτυχημένη θεραπευτική προσέγγιση.

Το MSTR είναι μια τεχνική απελευθέρωσης του ουλώδη ιστού και των συμφύσεων γύρω από την ουλή.

 

Χρήση της τεχνικής MSTR σε ουλές καισαρικής τομής.

Η έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην κλινική Newcastle στην Μεγάλη Βρετανία.  Η τεχνική εφαρμόστηκε στις 15/6/2019, για 15 λεπτά πάνω σε ουλές καισαρικής.

  • Ύστερα από υπερηχογράφημα στην περιοχή της τομής. Παρατηρήθηκε αύξηση της αιματικής ροής όχι μόνο στον περιβάλλοντα ιστό αλλά και στο εσωτερικό της ουλής.
  • Η Τεχνική MSTR συμβάλλει στο άνοιγμα των πολύ στενά συνδεδεμένων ινών κολλαγόνου που συνθέτουν τον ουλώδη ιστό. Επιτρέποντας την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου.
  • Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις ινώσεις και στην πυκνότητα του ουλώδη ιστού. Υποδηλώνουν την δυνατότητα μιας εκ νέου ευθυγράμμισης των ινών κολλαγόνου, σχηματίζοντας μια πιο υγιή ευθυγράμμιση όπως σε έναν υγιή ιστό.
  • Έχουν παρατηρηθεί επίσης αισθητηριακές αλλαγές. Καθώς και βελτίωση στην μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων μετά από την εφαρμογή της τεχνικής.
  • Δείτε την έρευνα σε μορφή PDF.

Σαν συμπέρασμα…

Η εκμάθηση της τεχνικής MSTR από τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και όσους ασχολούνται με την σωματική υγεία και ευεξία:

  • θα ενισχύσει σημαντικά την θεραπευτική προσέγγιση τους,
  • αφού θα αναγνωρίσουν το πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της ουλής,
  • του ουλώδη ιστού που δημιουργείται καθώς και των συμφύσεων μετά από κάθε χειρουργική παρέμβαση.

Τα αποτελέσματα μιας χειρουργικής παρέμβασης δεν προσβάλλουν εντοπισμένα μια περιοχή. Η σύγχρονη αντίληψη του περιτοναϊκού συστήματος και της αδιάσπαστης σύνδεσης του ιστού του σώματος μας φέρνει αντιμέτωπους με μια αλήθεια που στο παρελθόν μας ήταν μη κατανοητή. Κάθε χειρουργική παρέμβαση είναι μια διάσπαση του συνεχόμενου περιτοναϊκού δικτύου. Θα επηρεάσει σημαντικά την λειτουργική κατάσταση του σώματος συνολικά και όχι μόνο στην περιοχή γύρω από την τομή.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε και να αποκαταστήσουμε τις προσαρμογές που δημιουργούνται μετά από ένα χειρουργείο. Ως πρωταρχική ανάγκη για την αύξηση της αιματικής ροής στην περιοχή, την αποφυγή συμφύσεων και λειτουργικών προσαρμογών που θα επηρεάσουν συνολικά την σωματική υγεία του ατόμου.

Μάθετε περισσότερα για τη χρήση της τεχνικής MSTR σε ουλές καισαρικής τομής, λάβετε μέρος στο Σεμινάριο της KENEXE που είναι αφιερωμένο στην τεχνική MSTR μια εξαιρετικά προηγμένη, καινοτόμος και επιτυχημένη μέθοδος αντιμετώπισης του ουλώδους ιστού.

Εισηγήτρια Paula Esson με την επιμέλεια της Αθηνάς Βιτώρη.

Κάντε Κράτηση εδώ

logo_kenexe_black